TEB İnternet Bankacılığı Online Şifre Değiştirme İşlemi

Kullanım kolaylığı ve hız gibi faktörler nedeniyle internet bankacılığı uygulamasını kullanmaya yönelen tüketicilerin şubeyi daha az kullanmaya başlaması nedeniyle bankaların maliyetlerinde ciddi bir düşüş sağlanmış, müşteri memnuniyetinin artmasının yanı sıra maliyetlerin düşmesi kaynaklı daha ucuza ürün satın alma imkanı doğmuştur. Bu ve buna benzer çeşitli nedenlerle internet bankacılığı uygulamasının kullanımını teşvik eden bankalar bu uygulamanın kullanımından doğan sorunların çözümüne de elzem önem göstermeye başlamış ve yerinde destek imkanı sunmaya başlamıştır.

Bu kapsamda yerinde destek hizmetini sunan bankalardan birisi olarak TEB internet bankacılığı şifre değiştirme işlemi ve beraberinde getirdiklerine değinmek yararlı olabilir.

Şifre Nasıl Değiştirilir?

İnternet bankacılığı şifresini yenisiyle değiştirmek isteyen TEB müşterilerinin istifade edebileceği hizmet kanalları internet bankacılığı uygulaması, mobil bankacılık uygulaması, çağrı merkezi ve TEB şubeleridir. Bu hizmet kanallarından herhangi birisi üzerinden rahatlıkla şifresini yenisiyle değiştirebilen TEB müşterilerinin bunu nasıl yapacağına değinmeden önce belirleyecekleri şifrenin uyması gereken kriterleri açıklığa kavuşturmak yararlı olabilir.

Yeni Şifre Nasıl Olmalıdır?

Bankalar kullanıcıların güvenliğini sağlamak amacıyla belirlenecek internet bankacılığı, mobil bankacılık gibi uygulamaların şifrelerini bir standarta bağlamış, tüketicilerin bu kriterlere uygun bir şifre belirlemesini zorunlu kılmıştır. Bu kapsamda şifresinin güvenliğini sağlamakla yükümlü olan tüketicilerin belirleyecekleri şifreyle ilgili dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • En az 8 haneli rakam ve harflerden oluşması,
  • Daha önce belirlenen son 3 şifreden herhangi birisinin yeniden şifre olarak belirlenmemesi,
  • 12345, 98765 gibi ardışık rakamların şifre olmaması,
  • Şifre içerisinde 111, 2222 gibi tekrar eden rakamların bulunmaması.

İnternetten Şifre Değiştirme

TEB müşterilerinin yeni internet bankacılığı parolasını belirleyebilmek için şubeye girişte devam butonunun hemen altında yer alan şifremi unuttum bağlantısına tıklaması gerekmektedir. Açılacak sayfada ATM ya da kredi kartlarından hangisiyle güvenlik teyitleri verilmek isteniyorsa bu kartlardan birisi seçilmeli ve devam tuşuna basılmalıdır. İşlemin ilk adımında kartın 16 haneli numarası, son kullanım tarihi ve CVV kodu gibi detaylar, bir sonraki aşamada ise hesabın sahipliğini doğrulayan özel kimlik bilgileri sorulacaktır. Son adımda cep telefonuna gönderilen doğrulama koduyla doğrulama yapılmasını bekleyen banka, 4’üncü adımda yeni şifrenin belirlenmesini mümkün kılmaktadır.

Çağrı Merkezinden Şifre Değiştirme

0850 200 0 666 numaralı çağrı merkezini arayan müşteriler şifre işlemleri menüsüne giriş yaptıktan sonra internet bankacılığı şifre değiştirme alt menüsüne bağlanıp ATM ya da kredi kartına istinaden bazı tuşlamalar yaptıktan sonra yeni internet bankacılığı şifresini belirleyebilir. Yalnızca rakamlardan oluşan tek kullanımlık bu şifreyle uygulamaya giriş yapıldığında içerisinde harflerin de yer aldığı kalıcı bir şifre belirlenebilecek ve şifre başarıyla değiştirilmiş olacaktr.

Şubeden Şifre Değiştirme

Eğer yukarıdaki hizmet kanalları bir sebeple sizin için kullanılabilir değilse en yakın TEB şubesine giderek banka tarafından tek kullanımlık otomatik bir şifre belirlenmesini isteyebilirsiniz. Bankanın belirlediği bu şifreyle uygulamaya giriş yaptığınızda ilk istenecek şey yeni ve kalıcı bir şifre belirlemenizdir. Yukarıda belirtilen kriterlere uygun olarak belirlediğiniz şifre internet bankacılığına girişte kullanacağınız yeni şifreniz olacaktır.

Güvenlik Teyidinin Verilememesi

SMS’lerin cep telefonuna gelmemesi, ATM ya da kredi kartı sahibi olunmaması veya hesabın açıldığı cep telefonu numarasının değiştirilmesi durumunda şifre değişikliği yapmak can sıkıcı olabilir. Bu kapsamda yapılması gerekenleri basitçe anlatmak yararlı olacaktır.

Eğer ATM ya da kredi kartınız yoksa şubeye giderek yeni şifre talebinde bulunmanız gerekir. Mümkünse kullanmasanız bile bir ATM kartı edinmek ve bu gibi güvenlik teyidinin yapılması gereken çeşitli işlemler için hazır bulundurmak iyi bir fikir olabilir. Şubeden otomatik olarak şifre belirlenecek ve cep telefonunuza iletilecektir, şifre gelene kadar orada beklemek ve hatta şifre değişikliğini de şube içerisinden ayrılmadan yapmak iyi olacaktır.

Eğer bankanın gönderdiği mesajlar cep telefonu numaranıza ulaşmıyorsa sim blokenizin olması muhtemeldir. Cep telefonunuzun güncellenmesi, izinlerle ilgili bir değişikliğin olması ya da türevi beklenmedik bir şeyin olması halinde mobil bankacılık uygulaması hesabınızın art niyetli kişilerin eline geçmemesi adına telefona sim blokesi koymakta ve bankanın gönderdiği güvenlik doğrulaması kodlarının ulaşmasını engellemektedir. Bu engellemeden kurtulmak için yapılması gereken şey bankanın çağrı merkezini aramak ve sim blokesini kaldırmak üzere aksiyon almaktır.

teb sifre degistirme

Banka sim blokenizin olmadığını söylüyorsa operatörünüzle görüşerek bankanın gönderdiği mesajların size ulaşmadığını belirtebilir ve yardım isteyebilirsiniz.

Eğer hesap açarken kullandığınız cep telefonu numarasına erişiminiz yoksa ya da numara değiştirdiyseniz en yakın TEB şubesine giderek cep telefonu numarası değişikliği için dilekçe yazmanız gerekir. BDDK mevzuatı gereğince dilekçe yazıp imzalamadan cep telefonu numaranızı güncellemeniz mümkün değildir.

TEB Bonus Kredi Kartı konulu yazımızı da okuyabilir ve ilgili bankanın kredi kartı ürünleri hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.