KGF Kredisi Ödenmediğinde Ne Olur Hukuki Süreç Nedir

31 Ağustos 2018 tarihinde Bakan Berat Albayrak ve Bakan Ruhsar Özcan tarafından yapılan açıklamalarda; KOBİ lere yönelik Kredi Garanti Fonu kefaletli kredi tahsis edileceği belirtildi ve sürecin en yakın zamanda başlayacağının müjdesi KOBİ lere verildi. KGF destekli KOBİ destek kredisi konusunda en çok merak edilen husus ise; hiç şüphe yok ki KGF Kefaletli Kredi ödenmediğinde ne olur sorusu. Siz değerli okurlarımız için şimdi bu sorunun cevabını kısa, öz ve anlaşılır bir dille ifade etmeye çalışacağız.

KGF den 250 Milyar TL ‘lik Kefalet

Kredi Garanti Fonu ‘nun son 2 yıllık çalışmaları ele alındığında, yaklaşık 250 milyar TL civarında bir kredi meblağına kefil olduğunu görmekteyiz. Öncelikle KGF ‘nin, verilecek olan KOBİ destek kredisindeki kefalet oranının yüzde 85 ile sınırlı olduğunu belirtelim. Kalan yüzde 15  lik kısım için ise herhangi bir kefalet söz konusu değil.

KGF Kredisini Ödeyemiyorum Ne Olur

Yazımızın asıl konusunu oluşturan sorunun cevabına geçecek olursak; bu noktada bazı hukuki ve yasal süreçlerin işlediğini görmekteyiz. Öncelikle, söz konusu borcun gecikme süresi 90 günü aşmış ise; bu noktada bankanız tarafından konu hukuk servislerine devredilecek ve alacağın tahsiline ilişkin süreç başlayacaktır. Bu sürecin ilk aşaması olarak banka tarafından Kredi Garanti Fonu tazmin talebi açılacak ve ilgili belge ile bilgilerin KGF ‘ye bildirimi ile birlikte online sistem üzerinden söz konusu alacak talep edilecektir.

Banka Talebi Sonrası KGF Ödeme Yapıyor

Bankanın, KGF ‘den söz konusu kefaletli kredi borcunun ödenmediğine ilişkin bildirimi ve borcun ödenmesine ilişkin talebi sonrasında, KGF söz konusu meblağı, ilgili bankadaki takip hesabından düşürüp, böylelikle mahsup etmiş olur. Ancak yasal anlamda bir belge – bilgi eksikliği var ise; bu durumda KGF herhangi bir ödeme yapmayacaktır. Bu duruma karşın ise banka; eldeki teminatlar kanalıyla hukuki süreci devam ettirecektir.

Ödenmeyen Kredisi KGF Ödedikten Sonra Ne Olacak

Banka tarafından KGF ‘den söz konusu borcun ödenmesi talebi sonrasında, talep kabul edilir ise; bu durumda KGF tarafından bankaya ödeme gerçekleştirilecektir. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere; Kredi Garanti Fonu ‘nun KOBİ Destek Kredisindeki kefalet oranı yüzde 85 ile sınırlı olduğu için, kalan yüzde 15 ‘lik bölüm için yine banka alacağın tahsili noktasında ayrıca bir hukuki süreç işletecektir. Böylelikle KGF tarafından bankaya ödenen yüzde 85 ‘lik tutar için yeni alacaklı KGF olacak ve kalan süreçte de ödediği meblağ kadar tahsil yoluna gidecektir.

KGF Kredisi Ödenmediğinde Ne Olur Hukuki Süreç Nedir

Kamuoyunda yanlış bilinen husus; KGF Kefaletli KOBİ Destek Kredisi çekildikten sonra olası bir ödeyememe durumunda borcun KGF tarafından ödenip, borçluya herhangi bir durumun yansımayacağıdır. Ancak bu doğru değildir. Kredi borçlusu, her daim borcun asıl muhatabıdır. KGF (Kredi Garanti Fonu) ‘nun asıl işlevi, kredi tahsisi konusunda zorlanan KOBİ lere kefil olup, banka ile KOBİ arasında köprü görevi görerek kredi finansman sürecini kolaylaştırmaktır.

Sizler için daha önceden paylaştığımız; KOBİ Danışmanlığı Nedir Görevleri Nelerdir konulu yazımızı da ortalama 3 dk da okuyabilirsiniz.