HSBC İnternet Bankacılığı ile Havale EFT İşlemi Nasıl Yapılır

İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarında yaptığı sürekli güncellemelerle süreci müşterileri için her geçen gün daha kullanışlı hale getiren HSBC, bu kapsamda en temel bankacılık işlemlerinden olan para transferinin de oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılmıştır. Bu kapsamda internet bankacılığı üzerinden EFT ya da havale yapmak isteyen müşteriler için HSBC internet bankacılığı ile havale EFT işlemi nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir ve türevi konulara değinmek yararlı olacaktır.

HSBC EFT İşlemi

HSBC müşterisi bir kişinin farklı banka müşterisi diğer bir kişiye yaptığı para transferine EFT denilmektedir. EFT, iki banka arasında gerçekleştirilen bir işlem olduğu için bu işleme Merkez Bankası’nın aracılık etmesi gerekmektedir. Merkez Bankası’nın aracılık ettiği işlemin de yalnızca MB’nin çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.

EFT Nasıl Yapılır?

İnternet bankacılığı uygulamasına giriş yaptıktan sonra para transferleri sekmesine giren müşterilerin başka bankaya transfer (EFT) bağlantısına tıkladıktan sonra hesaba, kredi kartına, isme seçeneklerinden hangisini kullanacaksa bunu yapması gerekir. Eğer para transferi yapılacak kişinin IBAN numarası elinizdeyse hesaba EFT, kredi kartı numarası elinizdeyse kredi kartına EFT, ismi ve bankasını biliyorsanız isme EFT seçeneğini seçmeniz tavsiye edilir. Hesaba EFT en sık kullanılan seçenek olduğu için bunun nasıl yapılacağı anlatılacaktır:

  1. İşlemin ilk adımında EFT yapılacak kişinin IBAN numarası, adı ve soyadı yazılır,
  2. İşlemin ne zaman gerçekleşeceği seçilir ve ne kadar para transferi gerçekleştirileceği belirtilir,
  3. Özet bilgisi kontrol edilir ve bilgilerde herhangi bir yanlışlık söz konusu değilse işleme onay verilir,
  4. Para transferi gerçekleşir ve referans numarası oluşur,
  5. İşlemin kaydedilmek istenip istenmediği sorulur, işlemi kaydederseniz aynı kişiye yapacağınız bir sonraki EFT’de tekrar IBAN vb. bilgileri girmeniz gerekmez.

EFT Saatleri

Yukarıda da değinildiği gibi EFT iki banka arasında gerçekleşen bir işlemdir ve Merkez Bankası’nın bu işleme aracılık etmesi gerekir. Merkez Bankası’nın aracılık etmesi gerekliliğinden dolayı para transferi emri 09:00 ile 17:00 arasında gerçekleşecektir. Bu saatler haricinde yapılan EFT, bir emir olarak kaydedilecek ve gerçekleşmesi bir sonraki ilk iş günü içerisinde olacaktır.

EFT Limitleri

HSBC, diğer bankalardan farklı olarak otomatik atadığı para transferi limitlerini müşteri segmentine göre belirlemektedir. Bireysel müşteriler günlük 50 bin TL, aylık 600 bin TL EFT yapabilir. Advance müşteriler günlük 75 bin TL, aylık 750 bin TL EFT yapabilir,

Premier müşteriler günlük 300 bin TL, aylık 1 milyon 200 bin TL EFT yapabilir.

Günlük veya aylık EFT limitini yükseltmek isteyen müşteriler bunun için en yakın HSBC şubesine giderek bir form doldurmalı ve imzaladığı bu formu personele teslim etmelidir. Hesap limitlerine ilişkin bir değişiklik güvenlikle ilgili olduğu için imza verilmeksizin EFT limitinin değiştirilmesi mümkün değildir.

HSBC Havale İşlemi

Gönderici HSBC, alıcı da HSBC müşterisi olduğunda gerçekleşen bu para transferine havale denilmektedir. Havale banka içerisinde gerçekleşen bir para transferi olduğu için bu işleme Merkez Bankası’nın aracılık etmesi gerekmez.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale yapmak isteyen müşterilerin internet bankacılığı uygulamasına giriş yaptıktan sonra para transferi sekmesinin altında yer alan havale bağlantısına tıklaması gerekmektedir. Açılan menüden hesaplarınız arası havale, başka hesaba havale, isme havale seçeneklerinden herhangi bir tanesi seçilmelidir. Kendi hesabınızdan yine kendi hesabınıza havale yapıyorsanız hesaplarınız arası havale, kendi hesabınızdan başka kişinin hesabına havale yapıyorsanız başka hesaba havale, havale yapacağınız kişinin sadece ismini ve şubesini biliyorsanız isme havale seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Farklı bir kişinin hesabına havale yapmak için şunlar yapılmalıdır:

  1. İşlemin ne zaman gerçekleştirileceği seçilir,
  2. Hangi hesaptan para transferinin yapılacağı seçilir,
  3. Para transferi yapılacak kişinin hesap numarası ya da IBAN numarasından herhangi birisi seçilir ve gerekli bilgiler doldurulur,
  4. Açıklama yazılır ya da boş bırakılır,
  5. Ne kadar ödeme yapılacağı ve yapılacak ödemenin türü seçilir,
  6. Tamam butonuna tıklayarak para transferi gerçekleştirilir.

Gerçekleştirilen para transferi gelecekteki işlemler için kayıt edilmek isteniyorsa işlemin son adımında alıcıyı kaydet seçeneğini işaretlemeniz istenir.

hsbc internet bankaciligi havale nasil yapilir
hsbc internet bankaciligi havale islemi

Havale Limiti

HSBC müşterileri hangi segmentte bulunduğuna bağlı olarak değişen miktarlarda limite sahiptir. Bireysel müşteriler günlük 50 bin TL ile aylık 600 bin TL, advance müşteriler günlük 75 bin TL ile aylık 750 bin TL, premier müşteriler günlük 300 bin TL ile aylık 1 milyon 200 bin TL havale limitine sahiptir. Kendi hesaplarınız arasında yaptığınız havalenin limiti yoktur.

Günlük ya da aylık işlem limitinizi artırmak isterseniz en yakın HSBC şubesine gitmeniz ve form doldurup imzalayarak bu formu teslim etmeniz gerekmektedir.

Havale Saatleri

Havale banka içerisinde gerçekleşen bir işlem olduğu için herhangi bir saat kısıtlaması olmaksızın yılın 365 günü 24 saat gerçekleştirilebilir. İdari ya da resmi tatil günlerinde dahi olunsa para transferi gerçekleşecek ve alıcı, parasını anında alabilecektir.

Ayrıca sitemizden Bireysel ve Kurumsal İnternet Bankacılığı Arasındaki Farklar ile ilgili bilgileri https://internetbankaciligi.tv/bireysel-ve-kurumsal-internet-bankaciligi-arasindaki-farklar-nelerdir/ içerisinden inceleyebilirisniz.