Bireysel ve Kurumsal İnternet Bankacılığı Arasındaki Farklar Nelerdir

Bireysel ve kurumsal şubeyi kullanacak tüketicilerin durumuna bağlı olarak birden fazla işlem yapma imkanı olur, ancak her halükarda bu imkanlar bankanın şube özelinde belirlediği kısıtlara tabidir. Bu açıdan internet bankacılığı ve kurumsal bankacılık arasında ciddi farklar söz konusudur. Gerek internet bankacılığı gerek kurumsal bankacılık şubesini ihtiyaç özelinde yeniliklerle güncelleyen bankalar bu açıdan müşterilerine mümkün olabilecek en yüksek deneyimi sağlamak ister. Dolayısıyla bireysel ve kurumsal internet bankacılığı arasındaki farklar nelerdir, ne gibi işlemler yapılabilir ve türevi konulara değinip iki deneyimi birbiriyle karşılaştırmak yararlı olabilir.

Şube Tipleri

Bankalar aracılığıyla yararlanılabilecek şubeler sadece bireysel ve kurumsal olmak üzere iki tane değildir. Müşterinin ihtiyaçlarına göre kurumsal şube, ticari şube, özel bankacılık şubesi, şube, bağlı şube, nakit şube ve serbest bölge şubesi gibi imkanlardan da yararlanılabilir. Bu şube tiplerine bağlı olarak faaliyetine devam eden müşteriler bu açıdan internet bankacılığı deneyimini de farklı yaşayacaktır. Kurumsal müşteriler ticari şube, kurumsal şube ya da özel bankacılık şubelerinden herhangi birisinden yararlanabilir.

İnternet Bankacılığı ve Kurumsal Bankacılık Farkları

İnternet bankacılığı ve kurumsal bankacılık arasındaki en temel fark bireysel internet bankacılığı uygulamalarının kişisel ihtiyaçlara yönelik, kurumsal şubenin ise kurumsal gereksinimlere yönelik hazırlanmasıdır. Bu açıdan bireysel bir müşterinin nakit avans çekimi için % 10 gibi bir sınırlama yapılırken ya da internet üzerinden EFT/havale gibi işlemleri avansından yapmasına imkan tanınmayabilirken kurumsal bir müşterinin bu gibi işlemlerden kısıtlı olması düşünülemez. Bunun temel nedeni paragrafın başında da değindiğimiz gibi müşterilerin farklı ihtiyaçlarının olmasıdır.

Bireysel İnternet Bankacılığı

Bireysel internet bankacılığı kullanıcları genel itibariyle kişisel ihtiyaçlarına yönelik bilgi talebinde bulunmak, EFT ya da havale gibi temel bankacılık işlemlerini yerine getirmek için bu hizmetten yararlanır. Buna ek olarak kişisel yatırım hesabı açılışı, hesap kapatılışı, kişisel çekin işleme koyulması, senet takibi, ATM ya da kredi kartının takibi, bekleyen işlelmerin kontrolü, nakit avans bilgi talebi, ceba para transferi, kişisel faturaların ödenmesi ve türevlerini yapabilir.

bireysel ve kurumsal internet bankaciligi farklari
bireysel ve kurumsal internet bankaciligi nedir

Kurumsal İnternet Bankacılığı

Kurumsal internet bankacılığı kullanıcıları ticari kredi başvurusu yaparak bireysel kredilere nazaran çok daha yüksek miktarlarda kredi talebinde bulunabileceği bir ekrana sahip olur. Eğer daha önceden çeşitli belgeler bankaya ibraz edildiyse farklı bir talebe de ihtiyaç duymadan kredisini hesabına tahsis edebilir.

Kurumsal internet bankacılığı kullanıcıları bireysel kullanıcılardan farklı olarak KKB çek raporu sorgulamasını rahatlıkla yapabilir. Bunu birkaç tıklamayla yapabilen kurumsal müşterilere karşın bireysel müşterilerin çoğu zaman Findeks’e kayıt olması daha sonra abonelik ücretini ödeyerek gerekli sorgulamayı yapması gerekecektir. Görülebileceği gibi kurumsal müşterinin ihtiyacı olabileceği için bu sorgulama hizmeti bankalar tarafından oldukça kolay hale getirilmektedir.

Kurumsal müşteriler bireysel müşterilere karşın genişletilmiş bir internet bankacılığı şubesiyle karşılaşır. Bu genişlik sayesinde çok daha detaylı bilgiye çok daha kısa süre içerisinde erişilebilmektedir.

Kurumsal internet bankacılığı müşterileri bireysel internet bankacılığı kullanıcılarından farklı olarak hesaba erişecek farklı kişilerin tanımlamasını yapabilir. İhtiyacına yönelik olarak kurumsal hesaba erişim sağlayan kişilerin sadece bilgi almasını, sadece para transferi yapmasını, sadece kurumsal kredi kartlarının kontrolünü sağlamasını vb. özel kısıtlara imza atabilir.

Kurumsal internet bankacılığı kullanıcılarının en önemli imkanlarından birisi de şirket özelinde raporları sistem üzerinden kısa süre içerisinde hazırlayabilmesidir. Daha da açacak olursak kısa süre içerisinde nakit akış tablosunu, bilançoyu ya da türevi bir raporu hazır edebilirsiniz. Bu, bireysel internet bankacılığı kullanıcılarının yapamayacağı bir şeydir.

Kurumsal İnternet Bankacılığı Nasıl Kullanılır?

Kurumsal internet bankacılığı kullanmaya başlamak için öncelikle şubenize giderek internet bankacılığı hizmet kanalının kullanıma açılması için imza vermeli ve şifre oluşturmalısınız. Gerekli yetkilendirmeleri yaptıktan sonra da hesabı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca Aktifbank İnternet Bankacılığından Para Gönderme yazımızı kısa sürede https://internetbankaciligi.tv/aktifbank-internet-bankaciligindan-para-gonderme-havale-eft-islemi/ adresinden inceleyebilirsiniz.