Nüfus Cüzdanı (Çipli Kimlik Kartı) Değiştirme ve Gerekli Belgeler

Yeni kimlik kartları için başvuran kişi sayısı 1 aylık süre zarfı içerisinde yaklaşık 2 milyona geldi. Bu kadar çok istek olması sonucu İçişleri Bakanlığı cumartesi – pazar günleri içinde mesai yapılması talimatı verdi. Çipli kimlik kartlarına başvuru yapabilmek adına direkt olarak ya da randevu yoluyla nüfus müdürlüklerine gidebilirsiniz. Peki  ya başvuru için gerekli olan belgeler neler? Kimlik kartları ne zaman verilecek? Bu gibi bilgiler için yazımızı okumaya devam edin.

Yeni Çipli Nüfus Cüzdanı İçin Gerekli Belgeler

2 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayan başvurular neticesinde bir ay içerisinde yaklaşık 2 milyon başvuru oldu ve bu bağlamda 750 bine yakın kimlik kartı basıldı. Bununla birlikte var olan nüfus cüzdanlarının geçerlilikleri ile ilgili herhangi bir süre sınırlamasına gidilmedi. Vatandaşların elinde yer alan nüfus cüzdanları yeni kimlik kartları değiştirilene kadar geçerli olacak.

Mesai Saatlerinde Düzenleme

Kimlik kartları için çok yoğun bir başvuru miktarının bulunduğundan bahsetmiştik. Bu nokta da ilçe nüfus müdürlükleri talepleri karşılayabilmek adına mesai saatlerinde değişikliğe gitmişlerdir. Başvurular süresince mesai saatleri hafta içleri 19.00’a kadar uzatılmıştır. Bununla birlikte hafta sonları da saat 09.00 ile 17.00 arasında başvurular alınmaktadır.

Başvurular esnasından nüfus müdürlüğü çalışanlarınca başvuru da bulunan şahsın kimlik bilgileri gibi bilgiler sorgulanmaktadır.

Başvurular Nasıl Gerçekleşecek ve Gerekli Evraklar Neler?

Kimlik başvurusunda bulunabilmek adına 15 yaşını geçmiş olan bireylerin ilçe nüfus müdürlüklerine ( yurt dışında ise dış temsilciliklere) bizzat başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu başvuruyu herhangi bir müdürlüğe yapabilirsiniz.

Başvuru da bulunabilmek adına direkt olarak gidebileceğiniz gibi randevu alarak da gidebilirsiniz. Randevuları Alo 199 hattından ya da ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresinden alabilirsiniz.

Kimlik başvurusu için gerekli olan evraklar ise; son 6 ay içerisinde çekilmiş olan bir biyometrik fotoğraf. Bunun yanı sıra kimlik beyanın yapılabilmesi adına nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçebilecek olan fotoğraflı bir belge gerekmektedir.

15 yaşını doldurmayan bireylerde başvuruda bulunabilecek. Bunun için veli ya da vasilerinin başvuruda bulunması gerekmektedir. Herhangi bir talepte bulunulmadığı sürece 15 yaşını doldurmamış olan bireylerin kimlik kartlarında resim yer almayacak.

Nüfus Cüzdanı (Çipli Kimlik Kartı) Değiştirme ve Gerekli Belgeler

Kimlik Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

Doğum nedeniyle ya da değiştirme amacı ile düzenlemek istenilen kimlik kartı için talep edilen ücret 15 TL. Bunun yanı sıra eğer ki kayıp neden ile kimlik kartınızın yenilenmesini talep ediyorsanız ödemeniz gereken ücret 30 TL olarak belirlenmiştir.