KKDF Nedir? ve Nasıl Hesaplanır?

Bugün sizlerle birlikte KKDF nedir sorusunun yanıtını verecek ve bilgi edineceğiz. Günümüz banka sistemlerinin gelişmesi ve özellikle online ortamın bu anlamda çok ciddi kolaylıklar sunması ile birlikte insanların kısa zaman içerisinde bankacılık sistemlerine karşı çok daha ilgili oldukları gerçeği ortaya çıkmaya başladı.

Kredi kullanımı konusunda özellikle yatırım yönlendirme amacı ile kurulmuş olan KKDF, kısa zaman içerisinde gerçek ve tüzel kişiler tarafından fazlası ile kullanılmaya başlanmıştır.

KKDF Nedir?

KKDF, açılım olarak Kaynak Kullanımı Destek Fonu olarak bilinmektedir. 12 Mayıs 1988 tarihinde TCMB kuruluşu tarafından yatırımları daha mantıklı ve hızlı bir şekilde yönlendirmek amacı ile kurulmuştur.

Kullanmış olduğunuz kredinin faiz ve anapara tutarının farkı üzerinden hesaplanarak kredi müşterisinden bankalar tarafından sadece bir kereliğine tahsil edilen fon türüdür. Faiz ve anapara tahsili yapılırken KKDF’de müşteriden bir kereye mahsus olmak kaydı ile o an tahsil edilir.

İnternet bankacılığı üzerinden de kredi kullanımlarınızda tahsil edilebilen fon, ithalat yaptığı halde en ufak bir şekilde kredi kullanmayan yani kendi öz sermayesi ile ithalat yapan firmalar için de geçerli kılınan bir fon tipi olarak dikkat çeker.

15 Ağustos 2004 tarihinde resmi gazete üzerinden yayınlanan resmi bir açıklama ile birlikte tüketici kredileri için hazırlanmış olan KKDF kensintisi oranları bundan önceki süreçte %10 oranında iken %15 oranına yükseltilmiştir. Ticari kredi kullanımlarınızda ek olarak uygulanan %3 oranındaki KKDF kesintisi ise yine bu tarihte yapılan resmi açıklama ile kaldırılmıştır.

KKDF Nasıl Hesaplanır?

Kaynak Kullanımı Destek Fonu kapsamında yapılacak kesintilerin hesaplanması da kullanacağınız kredi tutarına göre değişiklik gösterir. Tutar ve vade seçeneklerine göre hesaplama şekli aşağıdaki gibidir;

KKDF Kesinti Oranı = %15

BSMV Oranı = %5 (0,05)

KKDF + BSMV = 0,15 + 0,05 = 0,20

KKDF Nedir? ve Nasıl Hesaplanır?

Şeklinde hesaplanarak kredi kullanımı esnasında sizlere yansıtılır ve kesinti olarak düşer. Kredi tutarı ve kullanacağınız vade seçeneklerine göre bu değer az da olsa farklılık gösterebilir.

Ayrıca BSMV nedir ve BSMV hesaplaması nasıl yapılır konusuna değindiğimiz yazımızı da inceleyebilirsiniz.

BSMV Nedir? ve Nasıl Hesaplanır?