Kıdem Tazminatı Hesaplamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Son yıllarda yapılan emeklilik düzenlemelerinden sonra herkesin bu konu ile ilgili merakı da her geçen gün artış göstermiştir. Öncelikle belirtmek isteriz ki kıdem tazminatı hesaplaması yapmak için ilk yapılması gereken kişinin; iş yerinde çalıştığı gün sayısı, yemek ve yol parası, eğer ki şirket bünyesinde verilen yemek kartı varsa o dahil olmak üzere tüm detaylar önem teşkil eder. Ayrıca kişinin çalıştığı sürede yapmış olduğu fazla mesai ve yıllık maaş artışı da bu anlamda önem teşkil ediyor. Tabi çalışan çalıştığı süre boyunca bu hesaplamalar yapılacaktır.

Kıdem Tazminatı Ödemesi Kimler Alabilir, Kimler Alamaz

Öncelikle belirtmek gerekir ki kıdem tazminatınız için öncelikle kişinin SGK priminin yatırılıyor olması önemlidir. Eğer ki kişi Bağkur üzerinden bunu almayı planlıyor ise çok yanılıyor olacaktır.

Ayrıca kişinin çalışmış olduğu yerde en az 1 yıl çalışmış olması önemlidir. Bunun yanı sıra kişi nedenlerden ötürü kendi işten çıkması değil de çalıştığı yerden üstü tarafından çıkarılıyor olması da önemlidir.

Eğer ki kişi çıkmak için gerekli nedenlere de sahip ise bu şartlarda da kıdem tazminatı alması tabi ki de mümkün bir durumdur. Ayrıca kişi kıdem tazminatı almak için en etkili yollardan biri de emekli olmak istemesidir. Eğer ki kişi emeklilik yaşını ve gününü doldurmuş ise emekli olabilir ve kıdem tazminatı da alabilir.

Gününü Dolduran Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Emekli olmak için ilk kural en az 3600 iş gününü yani 15 yıl bir fiil çalışmış olması gerekir. Diyelim ki bunu tamamlamış fakat yaş olarak günü gelmemiştir. O zaman kişi bulunduğu iş yerinden emekli olabilir ve kıdem tazminatı alabilir.

Kıdem Tazminatı Hesaplamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Fakat emekli maaşının bağlanması için yaşını beklemek zorundadır. Bir kişi kıdem tazminatını almak için kaba bir hesap yapmak gerekir ise; bir yıl çalıştığı baz alınırsa ortalama olarak tüm hesaplamaları ile birlikte asgari ücret alan kişi 4426 lira gibi bir tazminat ücreti alır. Tabi daha yüksek bir maaş ve sigorta primi ile çalışıyor ise bu rakam yükselir.

Memur Anneye Yarım Gün Çalışma Hakkı yazımıza da göz atabilirsiniz.