Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar – 2018

Bugün ki makalemizde siz değerli okuyucularımız ile birlikte Hesap İşletim Ücreti konusu üzerinde duracak ve bu anlamda sizlere birkaç farklı öneri sunarak fikir sahibi olmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Hesap işletim ücreti, havale ücreti, EFT ücreti ya da bu gibi diğer masraflar insanların çok ciddi anlamda canını sıkan unsurlardan birisi olarak dikkat çekti. Zaman içerisinde bankalar ise bu anlamda kesin çözüm yolu üretme yoluna gittiler.

İnternet bankacılığı konusunun ortaya çıkması ile birlikte artık masrafsız bankacılık konusunda yapılan girişimler de çok ciddi anlamda hızlandı ve bu anlamda belli başlı sistemler kendilerini çok ciddi anlamda ön plana çıkarma yoluna gittiler. Bizlerde bu konu üzerinde durarak bilgi edinmenize yardımcı olma amacı içerisine gireceğiz.

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

Hesap işletim ücreti, bankaların belirli bir süre aralığı içerisinde hesabınızı işletmek üzerine sizlerden 6 aylık ya da 1 yıllık periyotlarda tahsis ettiği ücret olarak dikkatleri çekmektedir. Günümüzde hemen hemen tüm bankalar, bu anlamda müşterilerine ödenekleri kendi insiyatifleri doğrultusunda 6 ay ya da 1 yıllık periyotlar içerisinde sunar ve hesabınızda para var ise işletim ücretini çekme yoluna gider.

Hesap İşletim Ücreti Yasal Mı?

Hesap işletim ücretinin yasal olup olmadığı ile alakalı olarak bu zamana kadar çeşitli seçenekler ortaya atılmış ve çok ciddi bir tartışma konusu ortaya çıkmıştır. Tüketici Hakları, hesap işletim ücretlerinin yasal olmadığını savunur. Öyle ki devlet nezdinde çıkarılan yasalar ile birlikte de hesap işletim ücreti yasal bir ücret olarak sunulmaz. Zaman içerisinde bankalar, tüm yasaklara rağmen bu ödenekleri farklı normlara büründürerek tahsil etmiştir ancak yasal bir ücret olarak kabul edilmez.

Hesap İşletim Ücretini Şikayet Edebilir Miyim?

Günümüzde tüketici haklarına yönelik kanunlarda çok ciddi düzenlemeler olduğundan dolayı genellikle tüm seçenekler siz değerli müşterilerin yanında yer alıyor ve ortaya bu anlamda yeni seçenekler çıkarılabiliyor. Bankanızın sizden çektiği tüm hesap işletim ücretlerini istediğiniz takdirde TÜKETİCİ HAKLARI HAKEM HEYET KOMİSYONUNA başvurarak şikayet edebilme şansına sahip olacaksınız.

Alınan Hesap İşletim Ücretlerini Geri İade Alabilir Miyim?

Hesap işletim ücreti, devlet nezdinde yukarıda da bahsettiğimiz üzere yasal bir ücret değildir. Dilerseniz bankaların sizden almış olduğu hesap işletim ücretini TÜKETİCİ HAKLARI HAKEM HEYET KOMİSYONUNA başvurarak bu anlamda dilekçe verebilir ve sizden alınan ücretleri sorunsuz bir şekilde şikayet edebilme şansına sahip olabilirsiniz. Bu şikayet esnasında en başından beri alınan ücretleri de şikayet etme gibi bir durum söz konusu olabilecektir.

Hesap İşletim Ücreti Şikayeti için Neler Gereklidir?

Tüketici Hakları Hakem Heyet Komisyonu bünyesinde bir şikayet gerçekleştirecekseniz komisyon sizden alınan hesap işletim ücretlerinin dekontlarını ya da internet üzerinden alınmış yazıcı çıktılarını isteyecektir. Bu neden dolayısı gidip bu anlamda başvuru yaparken belgelerinizin yanınızda olmasında fayda var. Sonrasında şikayetinizi komisyona beyan ederek detaylı bir şikayet formu dolduruyorsunuz ve sonrasında yasal süreç sizler için başlatılıyor.

Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar

Zaman içerisinde online bankacılık kavramının ortaya çıkması ile birlikte yepyeni bir hizmet anlayışı ortaya çıktı ve tamamen masrafsız bankacılık kavramı ile tanıştık. Nitekim bu anlamda birçok banka, müşterilerinden değil hesap işletim ücreti kesmek, Havale / EFT gibi ücretlerden dahi feragat ederek %100 masrafsız bankacılık kavramının ortaya çıkmasına imkan tanımıştır ki bu anlamda müşteri kavramı da tam anlamı ile değişmiştir. Hesap işletim ücreti almayan bazı bankaların listesi aşağıdaki gibidir;

  • QNB Finansbank Enpara
  • Yapı Kredi NUVO
  • SeninBankan
  • CepteTEB
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Türkiye Finans Katılım Bankası

Bu anlamda müşterilerinden herhangi bir şekilde hesap işletim ücreti talep etmiyor. Hatta yukarıdaki listede ilk 3 sırada yer alan bankacılık modelleri havale ve EFT ücretlerini de sizlere yansıtmıyor.

Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar

İnternet bankacılığı kavramının çıkması ile birlikte farklı örnekleri değerlendirme şansına sahip olduk. Hesap işletim ücretinden ziyade artık Havale ve EFT ücretlerinden de sizi muaf tutan bankacılık modelleri aşağıdaki gibi listelenebilir;

  • QNB Finansbank Enpara
  • Yapı Kredi NUVO
  • CepteTEB
  • SeninBankan

Hesap İşletim Ücreti En Düşük Bankalar

Tabi ki online bankacılık modellerini kullanmaksızın daha farklı bankaları kullanma amacı içerisinde olan siz değerli okuyucularımız için hesap işletim ücreti en düşük olan bankaları da listeleme yoluna gittik. Bu anlamda liste aşağıdaki gibidir;

Hesap İşletim Ücreti Almayan Bankalar – 2017
  • Halkbank: Yıllık 72 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
  • Vakıfbank: Her ay 8 TL olmak üzere yıllık 96 TL hesap işletim ücreti tahsil etmektedir.
  • Ziraat Bankası: 3 ayda bir kesin olarak ücret tahsil etmek ile birlikte yıllık toplamda 80 TL hesap işletim ücreti yansıtır.
  • Odeabank: 4 taksitte tahsil edilmek sureti ile yıllık hesap işletim ücreti tutarı 96 TL’dir.
  • Burgan Bank: Her ay tahsil edilmek koşulu ile bir yıl içerisinde 91.20 TL hesap işletim ücreti tahsil eder.