Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar – 2018

Bugün ki makalemizde Havale ve EFT ücreti almayan bankalar listemizin 2018 yılına ait verilerine bakacak ve sizleri bilgilendireceğiz. Bildiğimiz gibi internet bankacılığı kavramının her geçen gün çok daha ciddi bir şekilde yaygın hale gelmeye başladığı ülkemizde bankaların müşteri çekebilmek için çok daha farklı alanlarda yaptıkları kampanyalar ortaya yeni bir rekabet durumu çıkardı.

Havale ve EFT kesintileri, özellikle bankacılık işlemlerini dijital ortamda ya da reel’de daha fazla kullanan müşteriler için zaman içerisinde bir külfet haline geliyor. Hal böyle olunca işlemler fazlalaştıkça yapılan kesintinin boyutu da bir o kadar büyük oluyor. Bu anlamda sizlere çeşitli avantajlar sunan bankalar olduğunu da söylemek istiyoruz ve bugün ki yazımızda bu bankaları inceleyeceğiz.

Havale Ücreti Nedir?

Havale, aynı banka içerisinde ki kullanıcıların birbirlerine yaptıkları para transferi işlemidir. A bankasından A bankasındaki başka bir müşteriye para transferi yapabilmek için havale işlemi kullanılır. Havale işlem ücretleri, EFT ücretlerine nazaran çok daha uygundur. Havale işlemlerini banka hesap numarası, isme havale ya da IBAN numarasına havale gibi işlemler ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Havale Ücretleri Ne Kadar?

Bu durum aslında bankanın komisyon anlayışına göre değişiklik gösterir. 2017 havale ücretleri ile alakalı olarak resmi kaynaklardan yapılan herhangi bir açıklama yok ancak her banka, kendi içerisindeki müşterileri arası işlem ücretlerini mümkün olduğu kadar ideal düzeyde tutmak zorundadır. Havale ücretlerinde transfer edilecek miktar büyüdükçe bazı bankalar havale ücretine de bunu yüzdesel olarak yansıtmaktadır.

Havale Transfer Süresi ve Günleri Nelerdir?

Havale işlemi banka içerisinde bir işlem olduğundan dolayı dilediğiniz her gün ve her saat dilimi içerisinde gerçekleştirebildiğiniz işlemlerdir. Herhangi bir saat ya da meblağ sınırı söz konusu değildir. Hafta sonu, hafta içi ya da resmi tatil fark etmeksizin havale işlemlerinizi banka içerisindeki diğer müşteriler ile gerçekleştirebilirsiniz. Havale işlemleri saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir.

Havale Ücreti Yasal Mı?

Havale ücretleri, BDDK tarafından ve devlet tarafından yasal hale getirilmiş bir kesinti olmak ile birlikte bankaların insiyatifine sunulmuştur. Günümüzde özellikle internet bankacılığı sistemleri, daha fazla müşteri kazanabilmek için bu ücretleri kullanmaz. Ancak şubesel bankaların tamamında havale ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Havale Ücretleri Şikayet Edilebilir Mi?

Yukarıdaki başlığımızda da belirttiğimiz üzere BDDK tarafından yasal olarak sınıflandırılan ve hemen hemen her bankanın kesinti olarak müşterilerine yansıttığı bu hizmet kesintisini tabi ki şikayet edebilirsiniz. Tüketici Hakları Hakem Heyet Komisyonu’na bu konu ile alakalı olarak şikayet talebinde bulunabilirsiniz ancak büyük bir ihtimal ile zaman kaybı olacaktır.

EFT Ücreti Nedir?

EFT (Elektronik Fon Transferi), bankalar arası kullanıcıların birbirlerine fon transferi işleminde kullanılan isimdir. Aynı banka içerisinde de kullanılabilir ancak EFT işleminin havaleye nazaran daha yüksek ücretlendirildiğini unutmayın. EFT işlemi ile birlikte bankalar arası fon transferlerinizi çeşitli kurallara bağlı olarak sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

EFT Ücretleri Ne Kadar?

2017 EFT ücretleri ile alakalı olarak bankaların kendi içerisinde yaptığı güncellemeler geçtiğimiz ay içerisinde uygulandı. EFT işleminde transfer ettiğiniz meblağ’nın belli bir oranı sizden EFT ücreti olarak kesilmektedir. EFT, bankalararası bir işlem olduğundan ötürü süreci de biraz uzun olacaktır. Ücret olarak ise bankalar, minimum EFT ücretini kendi insiyatifine bağlı olarak belirleyebilir.

EFT Transfer Süresi ve EFT Günleri Nelerdir?

EFT işlem süresi bankalar arası bir işlem olduğundan dolayı 5 ile 15 dakika arasında bir süre dilimi içerisinde gerçekleşmektedir. Meblağ ne kadar yüksek ise bu sürecin değişme sıklığı da bir o kadar değişim gösterebilir. EFT, 5 günlük mesai süreci içerisinde uygulanan bir hizmettir ve mesai saatleri içerisinde yapılmaktadır. Günümüzde yasal EFT transfer zamanları Pazartesi – Cuma günleri arasında saat 09:30 – 16:30 saatleri arasında gerçekleştirilmektedir. EFT işlemlerinde resmi tatil kavramı bulunur ve resmi tatillerde de EFT işlemi gerçekleştirilemez.

EFT Ücreti Yasal Mı?

Havale ücretlerinde geçerli olan kavramların tamamı bu anlamda EFT için de geçerlidir. EFT ücreti de BDDK tarafından yasal olarak belirlenmiştir ve bazı bankalar kendi insiyatiflerine bağlı olarak bu anlamda müşterilerinden EFT ücreti talep etmeyebilir. Ancak genel olarak EFT işlem ücretlerinizin banka nezdinde kendiniz lehine talep edeceğiniz bir mahsuru söz konusu değildir.

Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar (2017)

Havale ve EFT işlem ücretlerinin zaman içerisinde bankacılık işlemlerini sürekli kullanan insanlar için çok ciddi bir külfet haline gelmesi, beraberinde bankacılık konusunda fark yaratma amacı içerisinde olan şirketleri de harekete geçirdi. Hal böyle olunca internet bankacılığı olarak hizmet sunan bazı bankalar müşterilerinden her ne olursa olsun havale ve EFT ücreti almamaktadır.

Finansbank Enpara ile başlayan şubesiz bankacılık uygulamasının ardından çeşitli bankalar da bu uygulamayı benimseyerek kısa bir zaman dilimi içerisinde müşterileri kendilerine çekme yoluna gittiler. Genel olarak 2017 yılında havale ve EFT ücreti almayan bankalar listesi aşağıdaki gibi sıralanabilir;

Havale ve EFT Ücreti Almayan Bankalar – 2018
  • QNB Finansbank Enpara
  • Kuveyt Türk Senin Bankan
  • YapıKredi NUVO
  • HSBC Büyük Adım
  • CEPTETEB
  • ING Bank Günlük Paket

şeklinde sıralanabilmektedir. Bu bankaların tamamı, şubesiz online bankacılık kavramı üzerinde durduğundan dolayı kısa zaman içerisinde çok daha popüler hale gelmiştir. Havale ve EFT ücreti almadıkları gibi hesap işletim ücretlerinden de müşterilerini muaf tutan banka yapılanmalarıdır.