Findeks Kredi Notu Öğrenme ve Kredi Notu Yükseltme Taktikleri

Bugün ki makalemizde siz değerli okuyucularımız ile birlikte kredi notu ile alakalı bilgiler ve merak ettiğiniz sorulara en geniş kapsamlı şekilde yanıt vereceğimiz gibi yorum kısmından bize ulaşmanız durumunda da tüm sorularınıza elimizden geldiğince yanıt vermeye çalışacağız.

Kredi Notu Nedir?

Kredi notu, zaman içerisinde Kredi Kayıt Bürosu tarafından devlet destekleri olarak bankalarında işini kolaylaştırmak amaçlı olarak geliştirdikleri tüketici kredi derecelendirme sistemi olarak dikkat çekmektedir. KKB, zaman içerisinde bu sistemi dijital ortama aktarmıştır ve tüm bankaları da kredi notu kapsamında analiz yaparak müşteri seçmeye teşvik etmeye başlamıştır.

Kredi Notu Nasıl Belirlenir?

Kredi notu derecelendirme sistemi zaman içerisinde birçok farklı şekilde değiştirilmiştir. Ancak KKB’nin yeni sistemi gereğinde uygulanan seçenekler, kredi notu ile alakalı olarak not belirleme anlamında birçok farklı kriter getirmiştir ve bunu yaparken doğrudan sizlerin borç yaratma ve borç ödeme durumunuza göre puanınız belirlenir. Genel olarak bu anlamdaki kıstasları inceleyelim.

A-) Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Borçlarının Zamanında Ödenmesi (%30): Dönem süresi boyunca sahip olduğunuz kredilerinizin ve kredi kartlarınızın borç durumları sürekli sistem tarafından takip edilmektedir. Borçlarınıza olan ödeme tutarlılığınız çok önemsenir. Kredi notunuz hesaplanırken %30 önem derecesine sahip olaran ZAMANINDA ÖDEME unsuruna ciddi anlamda dikkat etmelisiniz.

Asgari ödeme tutarı da olsa zamanında ödeme yapmalısınız. Ancak genel olarak baktığımız zaman dönem ödemelerinizin tamamını yapmış olmanız her ne olursa olsun son derece önemlidir.

B-) Mevcut Hesaplarınızın ve Borçlarınızın Durumu (%25): Birçok farklı bankadan kredi kartı ve kredi alımınız olabilir. Banka hesaplarınızdaki maddi hareketlilik dahi kredi notunuz hesaplanırken önem arz eder. Gelirinize göre borçlarınız fazla ise kredi notunuzun olumsuz etkilenmesi söz konusu olabilir.

C-) Yeni Kredi Başvuruları (%20): Hali hazırda borcunuz varken yeni krediler arayışına girdi iseniz ve bu anlamda gelir – gider orantısızlığına düşerseniz kredi notunuz kısa zaman içerisinde çok ciddi anlamda olumsuz etkilenebilmektedir.

D-) Kredi Kullanım Yoğunluğu (%15): Birçok farklı bankadan kredinizin olması olumsuzluk az da olsa yaratır ancak ödeme rutinlerinizi dengesiz hale getirdiğiniz zaman çok ciddi anlamda sıkıntı yaşayabilme şansına sahip olursunuz.

E-) Diğer Etkenler (%10): Bankacılık sektöründe aldığınız hizmetler ile alakalı olarak da %10 oranında kredi notu değerlendirilmesinde kullanılır.

Kredi Notuna Göre Kredi Veren Bankalar

Devlet, zaman içerisinde halkın maddi olarak düzeyli bir şekilde borç alması için zaman içerisinde kredi derecelendirme sistemini geliştirmiş ve denetleme merci olarak KKB’yi göstermiştir. Zaman içerisinde de bankaları bu sistemi kontrol ederek insanlara borç vermesi yönünde zorunluluğa bağlamıştır. Bütün bankalar, genel olarak bu kurala bağlı kalarak hareket etmektedir. KKB destekli kredi notu sistemini kullanan bazı bankalar;

  • Garanti Bankası
  • Yapı Kredi
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Odeabank
  • Akbank
  • Finansbank
  • Vakıfbank
  • Halkbank
  • Denizbank

ya da bu gibi aklınıza gelebilecek diğer bankalarda kredi notunu dikkate alarak kredi verme uygulamasına geçmiştir.

Kredi Notuna Bakmaksızın Kredi Veren Bankalar

Tüm önemli bankalar zaman içerisinde kredi notu sistemine göre müşteri değerlendirirken kredi notu sicili bozuk olan insanlara da kredi veren bazı bankalar ortaya çıkmıştır. Bu bankalar, hem firma yaygınlığını genişletmek hem de insanların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu uygulamayı yaparlar. Bu bankalara bazı örnekler aşağıdaki gibidir;

  • Fibabanka
  • ICBC
  • Şekerbank
  • Türkiye Finans

gibi bankalar bu liste içerisinde dikkat çeken bankalardır. Ancak giderek yinede birebir görüşme yapmakta yarar bulunur.

Findeks Kredi Notu Öğrenme

Findeks Nedir?

Dijital sistemlerin gelişmesi ile birlikte tüm devlet kurumları da şeffaf bir şekilde halka hizmet sunmaya başladı. KKB, bu anlamda insanların kendi verilerini takip edebilmeleri için Findeks Kredi Notu Sistemi’ni geliştirdi ve insanlara hizmet vermeye başladı.

Findeks Nedir?

Findeks, KKB tarafından geliştirilmiş olan tüketici notu takip ve danışmanlık sistemidir. Bu sistem içerisinde tüm borçlarınızı, risk durumunuzu ve kredi alabilme durumlarınızı da takip edebilme şansına sahip oluyorsunuz.

Findeks sistemi üzerinde aynı zamanda danışmanlık hizmetlerinden faydalanarak kredi notunuzu yükseltmeye yönelik olarak uzman önerileri alabilme şansına sahip oluyorsunuz.

Findeks Risk Raporu Nedir?

Findeks sistemi üzerinde kredi notunuza, ödeme rutinlerinize ve borç durumunuza göre risk anlamında sizi derecelendirir ve bu anlamda bankalara yanıt verir. Findeks sisteminde 1900 puan üzerinden derecelendirilirsiniz ve bu puana göre risk durumunuz ortaya çıkar. Bankalar, risk durumunuzu dikkate alarak kredi vermektedir.

Findeks Nasıl Üye Olunur?

Bunun için Findeks sistemi olan www.findeks.com sitesine giriş yapmalısınız. Sisteme kayıt olmak tamamen ücretsizdir. Web sitesine girdiğinizde sağ üst köşede yer alan ÜYE OL butonuna tıklayarak kayıt ekranına giriş yapıyorsunuz.

  • Sizden istenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun.
  • Mail bilginizi sürekli kullandığınız mailiniz olarak yazın. Onay maili gelecektir.
  • Çalışma durumu bilgilerinizi doğru girin.
  • Formu doldurduktan sonra mailinize gelen onay maili ile hesabınızı aktif edin.

Findeks Kredi Notumu Nasıl Öğrenirim?

Sisteme üye olmanızın ardından hesabınız aktif hale gelir ancak kredi notunuz direkt olarak listelenmez. Findeks sisteminde kredi notunuz ve risk raporunuzu öğrenmek istiyorsanız belirli aralıklar ile ödeme yaparak öğrenmek durumundasınız. Karşınıza gelen ilk rapor ekranında herhangi bir bilgi olmayacağından KREDİ NOTUMU ÖĞREN butonuna tıklayarak ödeme yapıp kredi notunuz ve risk raporunuzu öğrenirsiniz.

Findeks Kredi Notu Öğrenmek Ücretli Mi?

Findeks sistemi kredi notunuzu sunmak için ücretli olarak çalışır. Sistemde kredi notunuzu öğrenmek istediğiniz her zaman 3,50 TL ödemeyi kredi kartınız ile yaparak kredi notunuzu güncelleyebilme şansına sahip olabileceksiniz. Dilerseniz yıllık paketlerden de yararlanarak Findeks sisteminin sizlere sunduğu çeşitli avantajları değerlendirebilirsiniz.

Kredi Notu Yükseltme Taktikleri

Kredi notu, günümüz bankaları tarafından her ne olursa olsun ciddi anlamda önemsenen unsurlardan birisi olarak dikkat çeker. Kredi notunuzun çeşitli nedenlere bağlı olarak düşmesi, zaman içerisinde alacağınız kredileri çok ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir ki bu durum birçok kişinin istemediği unsurlardan birisidir. Kredi notunuzu yükseltebilmeniz için sizlere bu anlamda birkaç önemli detay sunmak istiyoruz.

  • Bütün borçlarınızı, ödeme tarihlerinizi mutlaka unutmamanız adına bir şekilde not edin.
  • Kredi ve kredi kartı borçlarınızı gerekirse günü gelmeden dönem borcunu tam kapatacak şekilde yatırın.
  • Borçlarınız var iken mümkün mertebe yeni borçlara girişmemeye çalışın.
  • En ufak borcunuz dahi kredi notunuzu etkileyeceğinden kuruşları dahi es geçmeden ödeme gerçekleştirin.
  • Kullanmadığınız bütün banka hesaplarınızı kapatın.
  • Büyük ve bilinen bankalar ile çalışmanız bu anlamda sizler için büyük avantaj demektir.
  • Kullanmadığınız kredi kartlarınızı kapatın.

İdeal Kredi Notu Aralığı Nedir?

Kredi notuna göre değerlendirme yapmak bankaların insiyatifine bırakılmıştır. Genel olarak bankalar, kendi sınırlarının altında kalan müşterilerine kredi sunmamaktadır. Kredi notunun Findeks sistemi risk derecelendirme sırası aşağıdaki gibidir;

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

Günümüz bankaları, özellikle yukarıdaki tabloyu dikkate alarak AZ RİSKLİ MÜŞTERİ GRUBU ve üzerine kredi verirken en ufak şekilde çekinmez. Bazı bankalar ise ORTA RİSKLİ MÜŞTERİ GRUBU için kredi sağlayabilmektedir. Ancak EN RİSKLİ MÜŞTERİ GRUBU genellikle bu anlamda krediye uygun görülmez ve hiçbir bankadan kredi alamazsınız.