Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Mercek Altında

Bugün ki makalemizde siz değerli okuyucularımız ile birlikte bireysel emeklilik sistemi üzerine tüm merak edilenler üzerinde duracak ve merak ettiğiniz sorulara en net şekilde cevap vererek geleceğin en iyi emeklilik sistemini tanıma yoluna gideceğiz. Devletin de desteklediği bu sistem artık işverenler için de bir zorunluluk haline getirildi.

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, birçok sigorta kuruluşu ve banka tarafından sağlanmakta olan, günümüzde çalışanların mevcut yaşam standartlarını emeklilik döneminde de koruyabilmeleri ve maddi anlamda kendilerini garanti altına alabilmeleri için geleceğe yönelik olarak yapılan maddi birikim sistemi olarak dikkat çekmektedir.

Bireysel emeklilik sistemi uygulaması, günümüzde devlet tarafından da katkı sağlanarak sunulan güncel birikim sistemlerinden birisi olarak dikkat çektiği gibi yakın bir zaman dilimi içerisinde işverenler için çalışanlarına yönelik zorunlu bir uygulama haline getirilecektir.

Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bireysel emeklilik sistemi günümüzün en büyük yatırım ve geleceğe yönelik birikim sistemlerinden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Bireysel emeklilik sistemine günümüzde %25 devlet katkısı söz konusudur.

Bireysel emeklilik sistemine dilerseniz sigorta şirketlerinin ve bankaların resmi internet sitelerinden başvurabildiğiniz gibi yetkili satış bürolarına giderek bu anlamda başvurularınızı birebir yapabilme şansına da sahip olabiliyorsunuz.

Bireysel Emeklilik Planı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bireysel emeklilik sistemine girerken dikkat edilmesi gereken şirket komisyonları ve süreç yönetimi ile alakalı olarak birkaç önemli detay söz konusudur. Bu detayları madde madde inceleyecek olursak;

  • GİRİŞ AİDATI: Tüm bankalar ve özel sigorta yapılanmaları, bireysel emeklilik sistemi için giriş aidatı belirlemiştir. Çalışacağınız şirketin aidat bilgilerini ve giriş aidatı taksitlendirme gibi imkanları olup olmadığına dikkat edin.
  • BİRİKİM KESİNTİLERİ: Bireysel emeklilik sistemi kapsamında şirketler tarafınızdan Yönetim Gideri Kesintisi ve Fon İşletim Gideri Kesintisi yapmaktadır. Her şirkette farklı olarak sunulan bu oranları dikkat ile inceleyin.
  • KATKI PAYI ÖDEME ORANLARI: Günümüz bireysel emeklilik modelinde katkı payı oranınız ortalama %10 – %15 aralığında olmak zorundadır. Çalışacağınız şirket ile bunu görüşmeniz faydalı olacaktır.
  • BİREYSEL EMEKLİLİK DENETİMİ: Bireysel emeklilik birikim hesapları günümüzde Hazine Müsteşarlığı denetimi altında olduğu gibi bireysel olarak sizlerde sürecin takibini yapabilme yetkisine sahipsiniz.

Bireysel Emeklilik Devlet Katkı Payı Nedir?

Günümüzde geleceğe yönelik en iyi birikim sistemlerinden birisi olan bireysel emeklilik sistemi için devlet, bu sistemin yaygınlaştırılması ve teşvik açısından kendi maddi imkanlarından da %25 oranında katkı sağlamaktadır. Devlet, düzenli birikim emirlerinizde ve sürekli birikimlerinizde %25 oranında ek kaynak sağlayarak birikimizin çok daha yüksek meblağlara ulaşmasına yardımcı olmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısından Faydalanabilmek için Yapılması Gerekenler

Devlet, kendi sağlamış olduğu %25 oranındaki ek birikim katkısı için belirli şartları kural koşmuştur. Bu kurallar karşılanmadığı takdirde birikim sisteminden yararlanamazsınız. Devletin sağladığı katkıdan yararlanabilmek için bireysel emeklilik sistemi süreciniz 3 yıldan fazla sürmelidir. 3 yıldan az süren poliçeler için devlet katkısından yararlanamazsınız.

Bireysel Emeklilik Devlet Katkı Payı Üst Sınırı Nedir?

Son olarak 2015 yılında getirilen güncelleme ile birlikte bireysel emeklilik sistemi devlet katkı payı üst sınırı, brüt asgari ücret tutarının %25’inden fazlası olamaz. Ancak 2017 yılı düzenlemesi ile birlikte bu oranın da değişebileceği ve biraz daha yükseltilebileceği gündemde.

Yıl içerisinde örnek olarak 19,764 TL olarak yatırmış olduğunuz bireysel emeklilik ücreti için devlet katkısı 4.941 TL’yi geçemez. 2017 yılı için bu düzenleme merak ile bekleniyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Katkı Payları Nasıl Belirlenir?

Asgari bireysel emeklilik katkı payı tutarları, genel olarak ilk başvurunuz esnasında çalışacak olduğunuz şirket tarafından belirlenmektedir. Bununla birlikte sizler, şirketin belirlemiş olduğu asgari katkı payı ödemesi dışında katkı payı ödeneğinizi kendiniz belirleyebilme şansına sahip olursunuz.

Şirket, asgari bireysel emeklilik tutarını katkı patı tutarı + gelir durumu ve birikim kesintilerini dikkate alarak en uygun olacak şekilde belirlemek zorundadır. Asgari bireysel emeklilik katkı payı, brüt asgari ücret tutarının %5’inden daha az olamaz.

Bireysel Emeklilik Devlet Katkı Payı Hemen Alınabilir Mi?

Devlet, yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere kendi bünyesinden sizlere katkı payı sağlamak adına en az 3 yıl birikim yapmış olma şartı koşmaktadır. Bu sürecin ardından ise devlet katkısı en kısa süre dilimi içerisinde birikim hesabınıza yansıtılarak sizlere sunulur.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış

Bireysel emeklilik sisteminden zaman dilimi içerisinde ayrılmak gibi bir ihtiyaç durumu ortaya çıkarsa herhangi bir sorun yaşamadan sistemden çıkabilme hakkınız bulunmaktadır. Ancak sistemden çıktığınız an itibari ile tarafınıza yansıtılacak kesintiler de söz konusudur. Ayrılmanız durumunda birikimin ne düzeyde etkileneceği ile alakalı olarak bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.

Bireysel emeklilik sisteminden kesintisiz bir şekilde ayrılma süreciniz 60 günlük cayma sürecidir. Bunun dışında birikiminizden kesinti yapılmadan ayrılmanız gibi bir durum söz konusu değildir. Devlet, ayrılma durumunda birikim kesintileri konusunda da yeni oranlar belirlemiştir.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkışta Gelir Vergisi Hesaplama

Bireysel emeklilik sisteminden zaman içerisinde kendi isteğiniz ile ayrılmak istediğinizde tarafınızdan 3 ayrı başlık altında kesinti yapılmaktadır. Bu kesintiler sırası ile;

  • Stopaj kesintisi
  • Giriş aidatı kesintisi
  • Devlet katkısı kesintisi

olarak listelenmektedir. Bu kesintilerin hesaplanması da sanıldığı gibi karmaşık değildir.

STOPAJ KESİNTİSİ

Stopaj kesintisi, 10 yıla kadar bu sistemde birikim yapan kişilerden %15 oranında, 10 yılı aşan kişilerden ise %10 oranında kesilmektedir.

GİRİŞ AİDATI KESİNTİSİ HESAPLAMA

  • Bireysel emeklilik sistemine girişinizden itibaren 3 YIL dolmamış ise; brüt asgari ücret tutarının %75’i
  • 3 – 6 yıl aralığı içerisinde ayrılmanız durumunda; brüt asgari ücret tutarının %50’si
  • 6 – 10 yıl aralığı içerisinde ayrılmanız durumunda; brüt asgari ücret tutarının %25’i’nden fazla kesinti yapılamaz.

Bireysel emeklilik sisteminde 10 yılı aşkındır birikim yapan bireylerden giriş aidatı kesintisi yapılamaz.

DEVLET KATKISI KESİNTİSİ HESAPLAMA

Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı alabilmeniz için en az 3 yıl bu sistemde birikim yapmış olmanız zorunludur. Kesinti oranları ise;

  • Bireysel emeklilik sisteminden 3 – 6 yıllık süreç içerisinde ayrılmanız durumunda hesabınızdaki devlet katkısının %15’ini alırsınız, kalanı kesilir.
  • 6 – 10 yıllık süreç dilimi içerisinde alırsanız devlet katkısından alacağınız oran %35’tir, kalanı kesilecektir.
  • 56 yaşını doldurmadığınız takdirde 10 yıl ve sorası süreçte ise devlet katkısının %60’ını alırsınız.

Emekli Olmadan Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkılabilir Mi?

Bireysel emeklilik sisteminden dilediğiniz zaman ayrılabilir, dilediğiniz zaman ödeme durumunuz yerine gelene kadar belli bir süre ara verebilme şansına sahip olabilirsiniz. Maddi durumunuzun iyileşmesi durumunda dönemlik katkı payınızı dahi arttırma şansına erişirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Emekli Olunur?

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmak gibi bir amaç içerisinde iseniz bu sistemi en az 10 yıldır kullanıyor olmanız ve 56 yaşını dolduruyor olmanız yeterli olacaktır. Emeklilik şartlarını doldurduğunuz takdirde yatırımınızı geri alma ile alakalı olarak çalıştığınız şirket sizlere birden fazla seçenek sunarak avantajlar da sağlayabilme yoluna gider.

Bireysel Emeklilik Hesaplamaları

Bireysel emeklilik sisteminde ayrıldığınız süreçlere göre ya da emeklilik durumunuza göre hesaplamalar söz konusudur. Bu süreç içerisinde birikiminizi nakite çevirirken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli ana başlık söz konusudur.

Bireysel Emeklilik Maaşı Hesaplama

Bireysel emeklilik maaşınızı hesaplarken çalışmakta olduğunuz kurumun oranları dikkate alınarak hesaplama yapılması zorunludur. Bu neden dolayısı ile kurumun resmi internet sitesinden maaş hesaplaması yapabilmeniz için araçlar sunulmuştur.

Bireysel Emeklilikte Kaç Yılda Emekli Olunur?

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olabilmek için sistemde en az 10 yıl birikim yapmış olma zorunluğunuz söz konusudur. 10 yıllık birikim şartını karşılamanızın ardından 56 yaşını doldurduğunuz an sistemden emekli olabilme şansına sahip olursunuz.

Bireysel Emeklilik Kaç Yaşında Başlar? Ne Kadar Yatırılır?

Bireysel emeklilik sistemine girişiniz 18 yaşını doldurduğunuz an itibari ile dilediğiniz zaman yapılabilir. Giriş aidatı olarak şirketler kendi tasarruflarında ödenek belirlerler ve bunu sizden istemeniz durumunda taksit taksit de tahsil edebilirler.

Yatıracağınız birikim tutarlarını ise gelir durumunuz ya da diğer etkenler dikkate alınarak asgarisini çalışacağınız şirket belirler. Dilerseniz siz daha fazla yatırmayı taahhüt edebilirsiniz.

Hayat Sigortası ve Bireysel Emeklilik Arasındaki Farklar

  • Öncelikli olarak bireysel emeklilik sisteminde fonunuz uzman yardımı ile tarafınızdan seçilir, Hayat sigortasında bu oranlar bağlayıcıdır ve değişmez.
  • Bireysel emeklilik sisteminde dilediğiniz zaman dilediğiniz kadar ödeme yapabilirsiniz. Tabi asgari altında olmamak kaydı ile. Ancak hayat sigortasında sabittir.
  • Bireysel emeklilik sistemi şeffaftır ve Takasbank yardımı ile takibi kolayca yapılır. Hayat sigortalarında ise 10 yıl sonra emekli olunur ve birikimizden borç alabilirsiniz.
  • Bireysel emelilik sisteminde hak devri söz konusu değildir. Hayat sigortalarında ise teminat verdiğinizden dolayı çok yüksek kesintiler ödersiniz.
  • Bireysel emeklilik sisteminde birikimin vergiden dönüşü %15 iken hayat sigortalarında bu oran %5’tir.
  • Hayat sigortasından ayrılmak için sistemde en az 3 yıl kalmak zorundasınız. Bireysel emeklilik sisteminde böyle bir şart aranmaz.
Bireysel Emeklilik Sistemi

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi, durumunuza ya da insiyatifinize bırakılmaksızın BES’i kullanmanızı zorunlu hale getiren bir uygulama modelidir. Devlet, bu anlamda işverenleri çalışanlarına karşı zorunlu kılacağı gibi işverenlere bu anlamda katkı payı da sağlama yoluna gidecek.

Bundan sonraki süreç dilimi içerisinde işverenler, çalışanları için sigorta gibi bireysel emeklilik yapmak ve ödeneği sağlamak durumunda olacak ve bunu çalışan maaşından kesebilecektir.